Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Tłuszcz składowany w mięśniach nie ma dużego znaczenia zdrowotnego dla sportowców. Jest to lokalny magazyn energii używany np. w sportach wytrzymałościowych. Tłuszcz podskórny jest już gorszy, ale w większości wypadków stanowi problem dopiero, gdy zgromadzi się go naprawdę dużo. Na pewno powoduje uszczerbek w estetyce sylwetki. Zupełnie inaczej [...]
Alkohol jest jednym z najsilniejszych narkotyków, z niewiadomych względów jest nadal dostępny w obrocie. Nawet w przypadku legalnej sprzedaży przynosi trzykrotnie większe koszty niż zyski. Sportowców powinien zainteresować fakt, iż metabolity alkoholu są silnie rakotwórcze (aldehyd octowy), ogólnie uznaje się etanol za jeden z silniejszych [...]
Niedawno w serii badań wykazano, iż potencjał ochronny dla wątroby posiada ashwagandha (witania ospała), której do tej pory nie łączono z możliwością takiego oddziaływania. W ostatnim czasie okazało się również, iż podobne właściwości może posiadać kofeina. A przecież tej substancji nie wiąże się z ochroną wątroby, nikt o tym wcześniej nie [...]
Kreatyna jest suplementem diety, która zwiększa zasoby energetyczne ustroju i syntezę białek mięśniowych. Obecnie rutynowo poleca się ją dla osób starszych, w celu przeciwdziałania procesowi starzenia się. Dlaczego słyszy się ciągle, że kreatyna jest groźna dla nerek lub wątroby? Skąd się biorą mity, a gdzie leży prawda? Nie wszyscy potrafią się [...]
Kofeina należy do najchętniej stosowanych środków ergogenicznych na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż posiada duży potencjał. Cieszmy się, że kofeina towarzyszy nam od „zawsze”, gdyż w obecnych czasach niewykluczone, iż znalazłaby się pod kreską jak silny stymulant. Kofeina występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe np. [...]
Jeżeli we krwi jest wystarczająca ilość witaminy D, prawdopodobieństwo nadwagi jest mniejsze niż wtedy, gdy stężenie witaminy D jest niższe niż optymalne. Im wyższe jest BMI tym bardziej jest to zauważalne. To dość interesujący temat, ponieważ w wielu krajach prawie połowa populacji ma mniej witaminy D w swoim organizmie niż wartości rekomendowane [...]
Kamienie moczowe dotyczą sporej części populacji (5% kobiet, 12% mężczyzn) i mogą być bardzo bolesne. Większe kamienie (>7 mm) prawie zawsze wymagają nawet interwencji urologicznej. Kamienie mogą być zbudowane z kwasu moczowego, wtedy pomocna może być alkalizacja ustroju np. solami z potasem. Podsumowanie Dna moczanowa dotyka ~1% populacji. [...]
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego należy – obok choroby Leśniowskiego-Crohna oraz nieokreślonego zapalenia okrężnicy – do nieswoistych chorób zapalnych jelit. Pojawiły się doniesienia, iż berberyna może mieć wpływ na podobnego rodzaju schorzenia. Wyniki eksperymentu naukowego Podawanie berberyny (w dawce 50 mg na kg masy ciała): znacząco [...]
Celem badania było ustalenie wpływu dużej dawki kofeiny na powtarzane sprinty o wysokiej intensywności po 5 dniach stosowania kreatyny. Po ukończeniu okresu testowego (same próby wysiłkowe, bez podawania czegokolwiek) 12 mężczyzn przyjmowało losowo w podwójnie ślepej próbie: kreatynę + placebo (0.3 g kreatyny na kg masy ciała przez 5 dni, [...]
Naukowcy sprawdzali, jak kombinacja tyrozyny, kapsaicyny, katechin i kofeiny ma wpływ na układ adrenergiczny, odczuwanie sytości, lipolizę i termogenezę. 80 osób z nadwagą i BMI: 31.2 ± 2.5 kg/m2 na początku stosowało dietę z ujemnym bilansem kalorii i dostarczało przez 4 tygodnie 3.4 MJ energii dziennie (~812 kcal). Osoby, które straciły [...]
[...] 2 540 pacjentów odnotowano 11 zgonów (0,43%). W 9 śmiertelnych przypadkach wątroba była uszkodzona jeszcze przed rozpoczęciem podawania N-acetylocysteiny, na co wskazywały wyniki badań krwi. Paracetamol nie spowodował zgonów wśród pacjentów, u których terapię N-acetylocysteiną rozpoczęto nie później niż w ciągu 16 h. Wnioski Naukowcy doszli do [...]
Na całym świecie choroba niedokrwienna serca dotyka co najmniej 126 milionów osób i co roku powoduje co najmniej 9 milionów zgonów. Mężczyźni chorują częściej niż kobiety, a zachorowalność zwykle zwiększa się w czwartej dekadzie życia i rośnie wraz z wiekiem. Witamina C jest niezwykle popularna, ma wpływ na układ odpornościowy i syntezę kolagenu. [...]
Beta-alanina (BA) jest aminokwasem wytwarzanym endogennie w wątrobie. Można ją pozyskiwać z pożywienia, gdyż znajduje się w drobiu, wołowinie i rybach. Niemniej, problem jest taki sam jak z kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
[...] lat łatwo dojść do wniosku, że potrzebne są nowe alternatywy dla każdego miłośnika słodkiego smaku. Ciastka, które pasują do diety Starając się o lepszą sylwetkę, wyniki sportowe, czy też zdrowie, zaleca się spożywać dietę ubogą w produkty wysokoprzetworzone, które to nie zapewniają sytości i prowadzą do wahań poziomu glukozy oraz [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
Czy antocyjany z batatów chronią wątrobę? Antocyjany w ustroju pełnią funkcję antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C i E, koenzym Q10, kreatynina, bilirubina, zredukowany glutation oraz estrogeny. Wiemy, że źródłem związków z grupy antocyjanów, cyjanidyn, delfinidyn mogą być: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że z powodu chorób sercowo-naczyniowych do 2030 r. będzie umierać około 23,6 miliona osób. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]